článek


Jak z běhu těžit energii a zdraví?

20.11.2023


Cítíte se po doběhu vyčerpaní, zadýchaní a nejradši byste se svalili na pohovku s kusem žvance? Nebo naopak vás běh vybičuje k dalším výkonům a jste plní energie? Je některá z těchto variant správná? Jak by vypadal ideální stav těla po tréninku odpovídajícím jeho energii?


Znám dvě skupiny lidí. Jedni ti, které běh vyčerpá. Po skončení si dají sprchu, ženou se k lednici a pak už nejsou schopní žádné konstruktivní aktivity. Druzí jsou ti, které běh nabije. Doběhnou, ženou se do sprchy a celí naspídovaní se vrhnou do práce. Ani jedna z variant není ideální. 


Vyvážený běh se vyznačuje těmito znaky: 

  • během běhu se vám běží lehce a radostně 
  • zvládáte v pohodě dýchat nosem 
  • nepotíte se ani moc ani málo, říká se, že pot na zádech je znakem přílišného úsilí 
  • jste plně přítomní, vnímáte zvuky, vůně, váš krok, či ubíhající krajinu periferním viděním
  • po doběhu cítíte své tělo, víte, jak se mu běželo a jak je mu právě teď 
  • věnujete pár minut regeneraci - rolování, lehkému strečinku, kompenzačnímu cvičení
  • zůstáváte s přítomném okamžiku i během dalších vašich aktivit, které děláte v klidu a s nadhledem
  • nejste ani unavení, ani se zběsile neženete 
  • jste všímavější ke všemu, co se ve vás i okolo vás děje 
  • těšíte se na další výběh, který vás vede více do sebe  


Jak se do takového běhu dopracovat? 

Tak především je to běh bez ambicí. Neříkáte si při něm, jaké tempo ani vzdálenost musíte uběhnout. Běžíte dle vašich aktuálních možností a chuti. 

Technika je úsporná. To znamená hlavně: krátký krok, minimální výskok, vytažení se z pasu, dopad na přední část nohy a nepřetáčení se v pase. S takovou technikou Vám moc rádi pomůžeme. Na pásu se podíváme, jak běžíte, natočíme vás a následně společně nacvičíme prvky, které by šly zlepšit. Diagnostika běhu jde ruku v ruce s konzultací kompenzační aktivity a cviků, bot i držení těla. Věnovat vašemu běžeckému stylu péči se moc vyplatí. Měla by směřovat k nalezení způsobu, který bude co nejvíce šetřit vaší energii a umožní vám být v něm přítomní. 

Dále moc doporučuji běhat sami a bez hudby. Povídání si s parťákem či pouštění hudby, knihy či podcastu zatěžuje mysl. A mysl je spojena s Vátou, která dominuje podzimnímu a zimnímu času. Mysli k uzemnění a uvolnění pomáhá vnímání smysly - tedy zvuky, vůně či hmat, aneb to, jak došlapujete či držíte tělo. Naopak Vátu zatěžuje mluvení, soustředění se na jakékoliv zvuky či přílišný nekoordinovaný pohyb. Proto se snažíte právě teď o opak. O klid v běhu. Zkuste to. Vnímejte, jak se po takovém běhu cítíte. Čím více jste se přiblížili pocitům výše uvedeným, tím více jste vaším během podpořili zklidnění váty, myšlenek, odpočinuli jste si a stali jste se vnímavější. To vše vede k radosti a lehkosti v životě celkově.


Pár slov o odpočinkové fázi

Po závodní sezóně a nabitém létě je podzim čas odpočinku. Zařaďte měsíc zcela bez běhu. Je to skvělá příležitost si srovnat své běžecké priority. Budete mít čas na věci, na které po zbytek roku tolik času nezbývá. Zajděte si na masáž, za fyzioterapeutem nebo na lymfodrenáž. Zkuste jiné sporty, třeba objevíte novou kompenzační aktivitu. Během roku je moc důležité běh doplňovat jiným sportem - jógou, cvičením, plaváním, lezení. Ideálně něčím, co zatěžuje i jiné části těla, než nohy. I tento pohyb by vás měl běhat. Zkuste je najít právě teď. A pak pozvolna vstupte do zimní části přípravy, která je o dlouhých bězích. Každý rok se těším z kilometrů naběhaných v křupajícím sněhu v objetí ztichlé, dřímající přírody. Stejný zážitek přeji i vám, Zkuste vystoupit z komfortní zóny a vyběhněte do tmy s čelovkou. To je obzvlášť speciální dávka tajemna, která rozhodně stojí za to :-)